Door Leon Brandsema
Maandagavond maakte de NLFI, de stichting die overheidsbelangen in financiële instellingen – zoals ASR en ABN Amro – beheert bekend dat het een nieuwe pluk aandelen ASR van de hand doet. Deze wisselen voor 29 euro per stuk van eigenaar. ASR heeft zelf zoals aangekondigd 3 miljoen eigen aandelen ingekocht.
Door deze verkoop komt de totale opbrengst van de verkoop van ASR nu op 2,86 miljard euro, terwijl de overheid nog altijd 20,9 procent van ASR in handen heeft. En begin deze maand ontving de overheid ook al een dividend van zo’n 70 miljoen euro over het belang van toen nog 36,8 procent.
Al met al heeft demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem nog zo’n 700 miljoen euro nodig om in elk geval quitte te spelen. En de kans dat het iets meer gaat worden, lijkt vrij groot.
De staat heeft nog ongeveer 33 miljoen aandelen in het bezit. Om met het restant van het belang nog 700 miljoen euro te verdienen, moet Dijsselbloem of zijn opvolger deze aandelen voor ongeveer 21,25 euro per stuk verkopen. Een gigantische crash daargelaten, zal dit geen probleem zijn gezien de huidige koers van bijna 30 euro.
Het lijkt zelfs mogelijk voor de overheid om nog een mooie winst te behalen. Veel analisten volgen ASR met een koopadvies en hebben hun koersdoelen op 30 euro of hoger staan.
Over 90 dagen de afronding?
Nu de staat weer een belang heeft afgestoten volgt er de gebruikelijke lock-up periode van 90 dagen, waarin er niet nog een pluk nieuwe aandelen naar de markt mag worden gebracht. Aangezien de overheid tot nu toe vrij kort na die lock-ups meteen weer een nieuwe pluk aandelen naar de markt brengt, is het logisch dat dat komend najaar ook gaat gebeuren.
Het meest waarschijnlijke scenario is dan dat de staat een streep onder de ASR-investering gaat zetten en de resterende 20,9 procent in een keer wegzet. En dan is het kijken hoeveel winst dat op gaat leveren.
ASR heeft zich het afgelopen jaar bewezen als een stabiel bedrijf, met een sterke solvabiliteit en goede risicobeheersing. Sinds de beursgang is het bedrijf daardoor met meer dan 50 procent gestegen.
Een voorzichtige, hypothetische rekensom: ASR stijgt tot de laatste verkoop van de staat met nog 3 procent. Het aandeel staat dan op 30,60 euro. De overheid zet de laatste pluk vervolgens met een korting van 2,5 procent in de markt: voor ongeveer 29,85 euro dus. In dat geval levert de laatste verkoop 980 miljoen euro op en komt de totale opbrengst uit op zo'n 3,84 miljard euro. Een winst van 240 miljoen euro, lang niet slecht voor een gedwongen investering.